Gratis Interieur & Stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB
Teksten & Idee: © Hans Slim
Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?
Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............
Terug naar de Tips
DIAGONAAL
Vraag de slager om een half pond worst.
Hij zal zijn best doen om het stukje zo voordelig mogelijk te presenteren.
Waarschijnlijk zal hij de worst enigszins diagonaal snijden. De worst oogt nu zeer royaal.
Maar het gewicht verandert hierdoor natuurlijk niet ook al lijkt de worst groter.......
Natuurlijk zegt het ook niets over de smaak van de worst.....
Lekker?
Te zout?
Te vet?
Iedereen mag dat voor zichzelf bepalen.
Dus het toepassen van diagonale vormen in een in- of exterieur heeft niets te maken met mooi-mooier-mooist.
Dat bepaalt iedereen voor zichzelf net als de smaak van de worst.
Zo is het ook in een interieur. Diagonale lijnen kunnen helpen om een ruimte royaler te laten ogen. Voorzichtig zou je kunnen zeggen ‘minder klein’ anderen spreken weer over ‘groter’.
Maar het is natuurlijk een kwestie van gezichtsbedrog.
Het menselijk oog ziet drie dimensionaal: lengte, breedte en hoogte. Maar de waarneming is niet zo best. Denk maar eens aan een tweebaansweg. Op het moment dat je de auto, die voor je rijdt wilt passeren is de afstand van de tegemoetkomende auto niet helemaal precies in te schatten.
Zo is het ook met een diagonale lijn in het interieur. Het oogt ziet het als verbinding tussen de twee wanden. Maar eigenlijk is het een soort perspectief.
Denk maar aan een tekening.
Het papier is volkomen vlak en toch zie je duidelijk diepte. Je moet zelfs goed kijken om in de verte het huis onder de bomen te kunnen zien.........
Puur gezichtsbedrog.
Deze tekening is een onderdeel van de opleiding van the International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB
Dat is de reden dat de diagonale truc al heel lang o.a. wordt gebruikt in de tuin- en binnenhuisarchitectuur.
Denk maar eens aan de smalle pijpela-achtige woonkamers uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De parketvloer werd gewoonlijk in een visgraatmotief gelegd. Zeg maar een decoratieve diagonale vorm. Maar het idee was simpel: door de toepassing werd de suggestie gewekt dat de kamer minder smal leek.
Niet alleen werd (en wordt) de diagonaal gebruikt bij houten vloeren maar ook bij het gebruik van harde vloeren zoals natuursteen en gebakken tegels is het een veel voorkomende truc. Vroeger was de legtechniek van de Italiaanse vloerenlegger beroemd!
WERKT HET?
Kijk eens naar deze foto en bepaal voor jezelf wat je denk te zien. Het gaat er niet om of je het mooi vindt. Natuurlijk is dat niet onbelangrijk. Maar eerst moet je voor jezelf bepalen of het werkt, daarna of je het in je leven kunt vlechten (smaak) en dan komt de toepassing.
De truc wordt natuurlijk ook regelmatig toegepast bij plattegronden. Bijvoorbeeld in een smalle badkamer, standbouw en smalle tuinen. Maar ook meubelopstellingen, plafonds enz. kunnen een optie zijn.
Wel is het natuurlijk zo dat het soms wordt overdreven. Waar iemand spreekt over een diagonaal gelegde vloer waar later allemaal vloerkleden en grote meubels op komen te liggen en staan dan is toepassing vrij zinloos.
Ook om diagonalen te gebruiken ’om te gebruiken’ is zinloos en soms raar om te zien. Kijk eens naar deze vreemde onderstaande foto.
Wat is dit?
Dit zijn wandtegels in een toilet.
Diagonaal gezet.
Je moet wel heel goed kijken om de vericale lijn (de hoek) ongeveer in het midden van de foto te herkennen.
Juist voor kleinere ruimtes zoals badkamer en toilet moet je overwegen om de wanden zo rustig mogelijk te houden. Onrust verkleind. Daarom is deze manier van tegelzetten ‘technisch’ misschien wel knap gedaan, maar het streeft zijn doel volkomen voorbij. Door de onrust zal de ruimte beduidend kleiner lijken.
Zo kun je het beter niet doen.............
Dus: soms wel, soms niet.