HOME

Gratis Interieur & Stylingtips

interieur-0026-stylingtips
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Teksten & Idee: © Hans Slim

Je zoekt inspirerende woontips?
Je wilt gewoon iets anders?
Het moet ook toepasbaar (en betaalbaar) zijn in jouw huis?

Vele direct toepasbare interior- & lifestyletips.
Klik op de tekst(en) en denk er eens over.............

Terug naar de Tips

MAAK JE PERSOONLIJK KLEURENPLAN


dsc00856

Stap voor stap naar  een geweldig plan!

viviane.1

Neem de tijd! Bestudeer de tips. Het resultaat zal je niet tegen vallen.

HET GEHEIM VAN EEN KLEURENPLAN
Het vreemde van kleur is, dat ze soms een kunst is en dan weer een wetenschap. De meesten onder ons beschouwen de kleurentheorie als een kunst, maar zodra we een paar aanwijzingen willen hebben over kleurgebruik, lopen we aan tegen een wetenschap van regeltjes.
Toch breken de beste schema's soms met regels en geven toch prachtige combinaties. Nog niet gehinderd door wetenschap en regels komen kinderen soms met briljante combinaties aan.

afbeelding-12
HOE KIES JE KLEUR?

De meeste mensen weten wat ze mooi vinden wanneer ze het zien, maar hoe ga je te werk bij het samenstellen van een interessant kleurenschema in uw eigen huis, als je met iets begint?
*
TIP
Monochrome schema's zijn het makkelijkst samen te stellen omdat je maar één kleur nodig hebt en ze worden interessant door een aantal tinten van die ene kleur te gebruiken of door patronen en/of materialen in dezelfde kleur toe te voegen. De klassieke combinatie van blauw en wit is een succesvol voorbeeld van een monochroom schema.
*
TIP 
Maar kleurenschema's worden veel verrassender en persoonlijker wanneer je de tinten gaat mengen. Een belangrijk gegeven is dat je in tinten denkt in plaats van kleuren. Om tinten met succes te kunnen gebruiken, moet je ze echter wel goed kunnen bepalen. Dit is simpel wanneer je naar verschillende tinten van dezelfde kleur kijkt, maar niet zo simpel, wanneer je de tinten van een aantal verschillende kleuren moet inschatten. Een richtlijn is om te kijken naar het contrast van de kleur tegen wit, dat een kleur beter doet uitkomen. 
*
TIP
Een andere nuttige tip voor het samenstellen van een kleurenschema is het krijgen van inzicht in de samenstelling van een kleur.
Een groentint bijvoorbeeld kan meer geelgroen zijn of meer blauwgroen. Het lukt het best door te kijken naar veel verschillende tinten van dezelfde kleur.


afbeelding-11
TIP

Kleurenwaaiers (kaarten) zijn makkelijk bij het scherpen van je kleurgevoel. In de verfwinkel staan verfmengmachines die duizenden kleuren kunnen samenstellen en voor elke kleur is er wel een staal. De kaartjes en waaiers zijn vaak op een handige manier gerangschikt: vaak meerdere tinten van dezelfde kleur op een kaart, waarbij de lichte tinten bovenaan naar de onderkant van de kaart steeds donkerder worden.
*
TIP
Neem een aantal staalkaarten mee naar huis, zodat je op je gemak de kleur kunt bepalen, weg van het verwarrende kunstlicht in de winkel. Doe net als de professionele ontwerper en begin bij de vloer/meubelstof, zoek de rest van de kleuren bij de stof en volg de volgende stappen. Succes is verzekerd!
*
TIP
De eenvoudigste manier om je huis een nieuw uiterlijk te geven is door het kleurenschema te veranderen, maar toch kan de samenstelling ervan een hele opgave zijn. Fouten kosten veel geld en tijd. De meesten van ons spelen liever op safe en dat is de reden waarom verffabrikanten jarenlang hebben gereageerd met een vloedgolf van wittinten met een beetje kleur. Hoewel deze onmisbaar zijn, verlangen we toch ook erg naar interieurs met meer persoonlijkheid.
Wat als je iets sprekenders wilt? Waar begin je dan? Het beste advies: doe niets overhaast. Interieurontwerpers toveren niet zomaar een kleurenschema uit hun hoed; zij nemen er de tijd voor, doen onderzoek en maken een plakboek.
*
Ga als volgt te werk:
*
ZOEK NAAR INSPIRATIE
TIP
Je kunt overal om u heen inspiratie opdoen voor kleurenschema's. Maak een wandeling en kijk naar bomen, planten, bloemen, schelpen op het strand, mos op de muur, twee auto's naast elkaar geparkeerd. Probeer een indruk te krijgen van de kleurencombinaties die je mooi vindt. In de natuur kunnen ze opmerkelijk en onverwacht zijn, zoals het diepe groen van mos met roestkleurige herfstbladeren; de paarse aderen die door het groen van sierkool lopen; de oranjerode en groen tinten van appels.

bloem-faro_1

Waar je ook heen gaat, probeer hiervoor oog te hebben en nog beter maak een foto, zodat je de fraaie kleurencombinaties kunt vastleggen voor in een plakboek.
*
TIP
Je kunt ook inspiratie opdoen in tijdschriften. Scheur foto's uit van combinaties die je aanspreken. Een andere inspiratiebron is wellicht uw eigen huis. Je hebt misschien een paar lievelingsaccessoires, zoals een stuk porselein, meubelstof, servetten of een sprei, die een interessant kleurenschema kunnen opleveren.
*
VERZAMELEN VAN ACCESSOIRES EN STALEN
TIP
Ga eens neuzen bij favoriete winkels. Zoek voor elk noodzakelijk onderdeel een paar stalen uit: meubels, kussens, wanden. Verzamel net zoveel staaltjes als je maar wilt -in dit stadium zijn ze meestal nog gratis-. Verzamel ook verfstaaltjes bij de verfwinkel en stalen van vloerbedekking. Het is helemaal nog niet nodig om een beslissing te nemen. Als je thuis bent, gaat u gewoon eens goed nadenken over je voorkeuren.
*
MAAK EEN PLAKBOEK
TIP
Kies je lievelingsstoffen en -kleuren uit en plak ze in een boek in ongeveer dezelfde verhoudingen als waarin ze in de kamer te zien zullen zijn. Als je bijvoorbeeld kussens in een accentkleur wilt nemen, knip dan een heel klein stukje van dit staal uit en plak het in. Neem een groter stuk voor de gordijnen. Voeg er wat penseelstreken verf bij, wat voor het houtwerk, wanden en meubelen.
*
PROEF OP DE SOM
TIP
Stalen zijn prima, maar zijn wel erg klein om goed naar te kunnen beoordelen. Ze kunnen ook fouten in de hand werken. Om echt het uiteindelijke effect te bepalen, moet je de kleuren van dezelfde  afstand kunnen bekijken zoals je ze in de kamer zou zien.
Het heeft dus geen zin een stuk vloerbedekking als een boek vlak bij je neus te houden. Leg het op de grond en ga erop staan. Kijk van die afstand. Stoffen moeten over een stoel worden gedrapeerd of bij een raam worden opgehangen. Je moet (voor zover mogelijk) grote stalen zien te bemachtigen.
*
TIP
Durf te investeren in een potje verf. Breng de verf aan op een stuk behang en hang het op verschillende wanden in de kamer, omdat het licht op elke muur totaal anders valt. Drapeer de stof over meubels, verplaats de stoel net zo lang tot je een klein stukje van de kamer hebt gedaan...
Op die manier krijg je een echt goed idee van het toekomstige beeld. Woon er een tijdje in. Kijk op verschillende tijden van de dag, of zelfs verschillende seizoenen, als je wilt. Regen of zon, het geeft een groot verschil! Wanneer je eenmaal weet dat je er gelukkig mee bent, kun je aan de slag gaan en bestellen.