® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


DEEL 2

WONEN & MILIEU


Bestaande bouw

We willen allemaal zo gezond mogelijk leven en daar kunnen we meer aan doen dan alleen een aantal leefgewoontes veranderen.

Van groot belang is de kwaliteit van de binnenlucht in een woning, maar liefst 80% van de woningen bevat teveel stofmijt, 17% heeft last van schimmel en 21% heeft onvoldoende ventilatie mogelijkheden. Dit zijn onaanvaardbaar hoge getallen omdat het een serieuze bedreiging is van de gezondheid. Hoofdproblemen bij ’Gezond Wonen’ zijn de vier V's:

VOCHT
VERVUILDE LUCHT
onvoldoende VENTILEREN
VEILIGHEID

Vermijd dus zoveel mogelijk vocht in huis en zorg voor een goede afvoer van vocht, controleer uw ventilatieroosters en houd ze open. Na het koken of douchen een raam minimaal een half uur open zetten. Natuurlijke materialen ademen, ze nemen vocht op en staan het weer af. Richt je woning dus in met zoveel mogelijk natuurlijke (ademende) materialen. Gebruik niet schadelijke verven, lijmen etcetera. Kijk bij aankoop op het etiket, vraag of er milieu vriendelijke alternatieven zijn. Uiteraard gaat bij ventileren warmte verloren maar vochtige lucht voelt juist koud aan waardoor de neiging ontstaat om extra te stoken. Balansventilatie is een geavanceerd systeem waarbij de vervuilde lucht wordt afgevoerd maar ook frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Deze frisse lucht wordt voorverwarmd uit de afgevoerde warme lucht door een speciale warme lucht terugwin-installatie, dit is een vrij dure oplossing.
Vertrekken om extra aandacht te schenken aan ventilatie is je keuken en je badkamer. Dit zijn de bronnen van condens en schimmel. Neem eens de moeite om te kijken hoe dit bij je geregeld is en hoe je het kunt verbeteren.

Een VUISTREGEL is dat ruimtes waarin permanent mensen, planten of dieren aanwezig zijn ook permanent geventileerd moeten worden. In permanent bewoonde ruimtes wordt 10 tot 15 liter vocht per dag geproduceerd. Andere ruimtes ventileer je een kwartier per dag om een te grote afkoeling van de woning te vermijden. Besteed ook goede aandacht aan de slaapkamer, we brengen hier zo'n 7 uur per dag door en produceren veel vocht. Daar komt nog een ongunstige factor bij, in veel synthische materialen die voor slaapkamers gebruikt worden zoals bedden, beddengoed, kasten enzovoort zitten kleine hoeveelheden schadelijke stoffen zoals weekmakers en oplosmiddelen. Kies dus voor de slaapkamer bijvoorkeur natuurlijke materialen.

Een simpele oplossing voor een permanente frisse luchttoevoer naar de badkamer is om een strook van 2 centimeter van de onderkant van de deur te zagen. Denk er om dat muurverf op waterbasis juist minder geschikt is voor een badkamer, het kan schimmel in de hand werken.

Je ziet dat je simpelweg met ventileren en het gebruik van natuurlijke materialen al een heel eind komt.

Veiligheid zit vaak in details in het ontwerp, logisch denken voorkomt ongelukken. Zomaar een voorbeeld gebaseerd op een woonprogramma op TV in de vorm van nog een open deur. Twee klapdeurtjes in dit geval. Een echtpaar met 3 kinderen mocht kiezen, of de bestaande woning verbouwen of een andere woning kopen. In een flits kwam de bouwtekening van de bestaande woning voorbij met de verbouwingssuggestie. Je zag het tegelijk: niet goed nagedacht! Je kent dat type woning wel ze zijn in de begin jaren 80 veel gebouwd. Rechts de voordeur, daarachter een gang met links een muur met aan het einde links de deur naar de woonkamer. Rechts van die deur blijft nog ruim een meter over en dan neemt de kamer de volle breedte van het pand in beslag, een L vorm. De tekenaar in het programma had de keuken van achteren naar voren verplaatst zodat voor de woonkamer de volle breedte van het huis beschikbaar kwam. Links van de deur over de grootste lengte van de muur was in de keuken het natte gedeelte geprojecteerd en aan de rechterzijde van de deur kwam een Boretti o.i.d. en de deur werd vervangen door twee klapdeurtjes. Je hebt ongetwijfeld wel eens kinderen uit school zien komen, ze stuiven door de klapdeurtjes en de rugzakjes worden vrolijk de kamer ingeslingerd zonder zich er om te bekommeren dat moeder net met de pan kokende aardappelen onderweg is naar de gootsteen om ze af te gieten ! Niet zo handig bekeken dus en volstrekt tegen de ontwerpregels in dat activiteiten in een keuken eigenlijk met zo min mogelijk wandelstappen dienen plaats te vinden, juist uit een oogpunt van veiligheid.

DEEL 1
-INLEIDING-
DEEL 2
-BESTAANDE BOUW-
DEEL 3
-WANDVERWARMING-
DEEL 4
-BOUWBIOLOGIE-
DEEL 5
-GEZOND LUCHTEN EN VERWARMEN-